Výchovný ústav,
středisko výchovné péče,
střední škola a školní jídelna Černovice
Jirákova 285
394 94 Černovice
Začlenění průřezových témat všech oborů k uvědomění vzájemných souvislostí a dovedností z různých vzdělávacích oblastí.
Podpořit tvůrčí činnost žákyní s uplatněním zásad racionální výživy při přípravě pokrmů pro obor Práce ve stravování. Spolupracovat s ostatními obory (týmové řešení) v otázkách zdravého životního stylu. Vhodně se prezentovat při ukázkách. Využít metod, které vedou k podpoře samostatné poznávací činností žákyní.
Obor PVS
Obor ŠP
Obor SKP
PRŠ
Žákyně prvního ročníku oboru Práce ve stravování připravily dle receptů jednoduché občerstvení dle moderních trendů na podporu zdraví ve výživě. Ovocné a zeleninové saláty, pomazánky a další saláty z luštěnin, těstovin a rýže. Přílohou byly čerstvě upečené bagetky a chléb. Vyvrcholením projektového dne bylo předvedení výrobků s ochutnávkou pro zúčastněné a pozvané hosty.
Obecným cílem této aktivity byl rozvoj odborných kompetencí žákyň v oblasti biosurovin a přípravy biopotravin, prezentace výsledku práce jednotlivých oborů vzdělání, práce s informacemi a uvědomění si vztahu k životnímu prostředí.
Aktivitou jsou u žákyň rozvíjeny kompetence řešení problémů, kompetence sociální (plnit odpovědně zadané úkoly, dbát na zabezpečování parametrů kvality výrobku), personální (kriticky hodnotit výsledky své práce), komunikativní.
Projektový den byl doprovázen mezipředmětovými aktivitami a soutěžemi i z jiných oborů. Módní přehlídka z oboru Šití prádla, ukázka květinových vazeb z oboru Květinářské a sadovnické práce.
S velkým nadšením byla přijata soutěž o poznávání předmětů v temném a morbidním prostředí sklepních prostorů školy, např. ve sklenici plném uvařených špaget musely najít hřebík apod. nebo rozpoznat druh míčku.
Na závěr vystoupila děvčata s hudebním programem, který byl krásnou tečkou za celým dnem a i potažmo školním rokem.
Fotografie jsou umístěny na www stránkách střední školy.